USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İlçeler

Niksar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince Korulu Köyünde ``Sofralık Domateste İlk Hasat ve Damla Sulamanın Verime Etkileri`` konulu tarla günü düzenlendi.

Niksar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince Korulu Köyünde ``Sofralık Domateste İlk Hasat ve Damla Sulamanın Verime Etkileri`` konulu tarla günü düzenlendi.
06-07-2013 10:15
Google News

Niksar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince Korulu Köyünde ``Sofralık Domateste İlk Hasat ve Damla Sulamanın Verime Etkileri`` konulu tarla günü düzenlendi.Düzenlenen programa Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Güzel, Gökçeli Belediye Başkanı Ayhan Öztürk, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma İstasyon Müdürlüğü Personelleri Ziraat Mühendisleri Oğuzhan Aydın ve Dr. Kürşat Özyurt ile çok sayıda çiftçi katıldı.

         Önder Çiftçi Salih Doğan`a ait 9 dekarlık tarlada yapılan programda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Ali Osman Türker sahada bilgilendirmelerde bulundu. Türker yaptığı konuşmada; ``Şu anda önder çiftçilerimizden Salih Doğan`a ait 9 dekarlık tarlada bulunuyoruz. Tarlada ekilen çeşidimiz Samba`dır. Dikim sıra ara mesafesi 1,40 m - 45 cm`dir. İlk hasat tarihimiz 25.06.2013`dür. İlk hasat tarihimizden bu güne kadar 2 ton hasat yapılmıştır. Toplamda ilk hasat 7 tondur. Dekardaki bitki sayımız 1500 adettir. Bitki(kök) başına verim iklim şartlarına göre 5-8 kilograma kadar çıkabilmektedir. Hasadın sonunda belirlenecektir. Hastalıklara karşı 3 ilaçlama zararlara karşı 2 ilaçlama yapılmış olup son kullanma ile hasat arasında geçen süreye dikkat edilmiştir. Bu alanda salma yada karık sulama ile üretim yapıldığında dekarda 3-4 ton verim alınmaktaydı. Şimdi ise bu araziden damla sulama teknikleri ile dekardan 10 ton verim beklenmektedir. Damla sulama yöntemi sayesinde bitkimiz hastalıklara daha az maruz kaldığı için 30 ilaç ve işçilik giderleri çiftçimizin cebinde kalır. Domates Güvesi zararı 2010 yılında Niksar`da belirtileri gözlemlenmiş olmasına rağmen 2013 yılında yapılan araştırmada güve zararı görülmemiştir`` diyerek sözlerini sonlandırdı.

         Tarlatamına geçilerek ilgili katılımcı teknik elemanlar ve önder çiftçiler domatesin hasadını gözlemlediler.

         Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma İstasyon müdürlüğü il ve ilçe Müdürlüğü  teknik elemanları nezaretinde çiftçilerin soruları cevaplandırılarak tarla başı sohbetleri ile arazideki programın ardından Korulu köyü köy konağına konuşmalar için çiftçilerle birlikte geçildi.

         Köy konağında yapılan programda ilk önce Önder Çiftçi Salih Doğan Köyünün Softalık domates yetiştiriciliğini uzun yıılardır yaptıklarını, köy merkezinde kendi yetiştirdikleri ürünleri alım merkezi ile dışarıdan gelecek kişilerle buluşturup   ilçe çiftçilerine satış sorunu yaşamamalarına  öncülük ettiklerini belirtti.Köylerinde hali hazırda 250 dekar alanda damla sulamalı sofralık domates yetiştirildiğini bu konuda çalışıp başarılı bir yetitircilik yaparak köyüne ve ilçe çiftçilerine yetiştiriciliği öğrenme noktasında öncülük yaptığını korulu köyünde de cazibeli sulama projesi uygulanarak sulamaya açılmayan arazilerinin sulanması halinde köylülerinin verim artışı ile gelir düzeylerinin artacağını  belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.

         Daha sonra  Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma İstasyon Müdürlüğü teknik elemanlarında Ziraat Yüksek Mühendisi Oğuzhan Aydın “Tokat Niksar yöresinde Sanayi Domatesi Yetiştiriciliğinde Farklı Gün Aralıkları ve Farklı Sulama Düzeylerinin Verim ve Kaliteye Etkileri”  konulu proje çalışmasında  verim sonuçları ile çiftçilerimizin  tarlalarına damla sulamaya geçmelerini gerektiği ancak bunun teknik elemanlarla toprağımızın da özelliğinin dikkate alınarak doğru projelendirme ile kurulması gerektiğini belitti.  Projelendirme   dikkat edilecek kriterlerden bahsederek bu kriterlerin  esas alınması gerektiği belirtti.Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma İstasyon Müdürlüğü teknik elemanlarından Dr.Kürşat Özyurt ise Damla sulamada fertigasyon konusun önemini vurgulayarak bu konularda bitki beslemede doğru gübrelemenin önemine değindi.

         İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün ise yaptığı konuşmada; ``Bugün burada Sofralık Domates yetiştiriciliğinde Damla Sulamanın verim üzerine etkilerini incelemek ve Domateste İlk Hasadı gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Biraz önce arazi üzerinde yapmış olduğumuz inceleme ile Basınçlı Sulama Yöntemlerinden olan Damla Sulamanın Domates verimi üzerine ne kadar etkisinin olduğunu bizzat yerinde inceledik ve gördük. Üreticimiz ve teknik eleman arkadaşlarımız arazi üzerinde konu ile ilgili bilgi aktarımı yaptılar.   Programımıza Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsünden katılan, Değerli Meslektaşımız Oğuzhan Bey’de Damla Sulamanın avantajları ve verim üzerine etkileri üzerine bilgiler verdi. Bende sizlere Niksar’da Domates Tarımı hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra konuya farklı bir bakış getirerek değerlendirmek istiyve konuyla ilgili Bakanlığımızın uygulamış olduğu Destekler, Bitki sağlığı ve Pazarlama mevzuuna dikkat çekmek istiyorum.

         Niksar domatesi, Niksar için ayrıcalıklı bir tat, aroma ve lezzete sahiptir. İlçemizde Toplam 1.729 ha alanda domates yetiştiriciliği yapılmakta ve bunun 756 hektarı salçalık (sanayilik), 973 hektarı sofralık şeklinde üretilmektedir.  İlçemizde; Korulu, Yolkonak, Şahinli, Buzköy, Gökçeli, Çimenözü köyleri başta olmak üzere birçok köyümüzde domates yetiştiriciliği yapılmakta sofralık olarak üretilen 26.706 ton civarındaki domatesin bir kısmı ilçemiz piyasasında, büyük bir kısmı ise çevre illere pazarlanmaktadır.  Bugün tarla günü düzenlediğimiz Korulu köyünde toplam 240 da alanda damla sulamalı domates yetiştiriciliği yapılmakta ve ekili olan ürünün tamamı Tarsim sigortası kapsamında güvence altındadır.

         Çağımızın yakın tehlikesi olan küresel ısınmanın doğuracağı kuraklık zararını en aza indirecek ve verim üzerine artışları teknik olarak saptanmış olan damla sulamanın gerekliliği herkes tarafından kabul edilmekte ve Bakanlığımız tarafından da desteklenmektedir.  Konuyla ilgili olarak kurumumuz yaptığı çeşitli toplantı, gezi ve yayım çalışmaları ile çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalışmakta ve çitçimizin Basınçlı sulama sistemlerine ve özellikle Damla Sulama Sistemine olan ilgisi her geçen gün artış göstermektedir. Bakanlığımız Basınçlı Sulama Sistemini yaygınlaştırmak üzere parsel bazlı desteklerine 2008 yılından beridir devam etmekte ve bu desteği bir devlet bankası olan Ziraat Bankası ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı vasıtasıyla çiftçilerle buluşturmaktadır. Ziraat Bankası kredilendirmek suretiyle sıfır faiz uygulaması yaparak borcu 5 yıla yaymakta, İl Müdürlüğümüz ise Sulama Makine Ekipman Desteği Tebliği kapsamında 10 dekar ve üzeri sulama tesisi kuran üreticimize 50’ ye varananda hibe desteği sağlamaktadır. 

         Birim alandan en yüksek verimi elde etmek tarımın en önemli unsuru olsa da Sağlıklı ürün yetiştirmekte bir o kadar önem taşımaktadır. Bakanlığımız Bitki Sağlığı bakımından da önemli uygulamalar getirmiş ve bu uygulamalardan bir tanesi de Bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışıdır. Özellikle çiftçimizin dikkatini bu noktaya toplamak istiyorum.  Tarla, bağ ve bahçelerimizde yetiştirdiğimiz bitkileri hastalık ve zararlılara karşı korumak amacıyla kullandığımız tarım ilaçlarının satışı gelişi güzel yapılmamalı İl ve İlçe teşkilatlarına danışıldıktan ve reçete düzenletildikten sonra satın alınarak kullanılmalıdır. Mücadeleye başlamadan önceganizmaların mücadeleye esas ekonomik zarar eşiği üzerinde olup olmadığı doğru tespit edilmeli mücadelenin başlama zamanı, tekniği, kullanılacak ilacın cins ve kullanma dozu, hasatla son ilaçlama arasındaki beklenmesi gereken süre gibi konulara titizlikle riayet edilmelidir. Bitki sağlığı kadar Bitki Koruma ilaçlarını Uygulayacak olanlarında çok dikkatli olması gerekli olup, Çiftçi özellikle rüzgarsız havaları tercih etmeli, kesinlikle maske ve eldiven kullanmalıdır.  Unutulmamalıdır ki hatalı ve bilinçsiz ilaç kullanımının insan sağlığı üzerine ölümle sonuçlanacak etkileri vardır. 

         Ülkemizde domates üretimini etkileyen pek çok zararlı ve hastalık etmenleri var iken, 2009 yılında ülkemizde ilk kez belirlenen  Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yılda 10-12 döl verebilen Tuta absoluta domates alanlarında ana zararlı konumuna geçmiş, 2010 yılında domates üretimini önemli ölçüde etkilemiştir. Bu yılda Domates fiyatlarının yüksek seyreltmesinde bu zararlının önemli etkisinin olduğu söylenmektedir. Tuta absoluta larvası domatesin toprak altı aksamı dışındaki tüm kısımlarında beslenmekte yumurtadan çıkan larva yaprak, sap, sürgün ve meyveye girerek zarar vermektedir. Zararlı, Fide, domates meyvesi, taşıma ekipmanları ve nakliye araçları ile bir yerden bir yere taşınabilmektedir.  Çiftçilerimizi bu zararlının yöremizde yayılmaması konusunda dikkatli olmaya davet ediyzararlının görülmesi durumunda derhal İlçe Müdürlüğümüze bilgi verilmesini istiyoruz.

         Son olarak da pazarlama konusuna değinmek istiyorum. Son yıllarda Dünyada piyasaya sürülen ürünlere karşı tüketici bilinci artmakta olup, tüketici artık satın alacağı ürünün sağlıklı ve güvenilir olduğundan emin olmak istemektedir. Bu nedenle çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden tarımsal üretimin kontrollü olarak yapıldığı ve üretim sonucunda da elde edilen ürünün sertifikalandırılması olarak tanımlayabileceğimiz İyi Tarım Uygulamalarına hemen geçilmelidir. Zira pazarlamada çok önemli bir yere sahip olan zincir haline dönüşmüş büyük marketler bu tür ürünleri reyonlarına taşımaktadır. Bu doğrultuda ilçemizde kurulmuş olan Niksar Sebze Üreticileri Birliği aktif hale getirilmeli, geliştirilmeli bir araya gelen çiftçinin bu amaç doğrultusunda sözleşmeli üretim yapması sağlanmalıdır.

         Sözlerime burada son verirken tüm katılımcılara teşekkür ediyve çiftçilerimize ürününüz bol kazancınız bereketli olsun diysaygılar sunuyorum`` dedi.

Son olarak  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili  Mustafa Güzel yaptığı konuşmada Çiftçilerin damla sulamalı üretime geçmelerinden memnuniyetini ifade ederek damla sulama kullanıldığında damla sulama ile birlikte verim artışının gözlemlenerek bu sayede pazarlamanın kolaylaşacağını ve çiftçimizin gelir düzeyinin artacağını belirtti. Programın yapılmasında emeği geçenlere ve  bahçe sahibi Salih Doğan’a çalışmalarından dolayı teşekkür etti.Çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diledi.

          Program yemek ikramının ardından sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35